فهرست مطالب

علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 67، تابستان 1401)

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 67، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمیرا حاتمی نعمتی، حاتم احمدی*، ابوالفضل الماسی، سمیه حاتمی نعمتی صفحات 1-10
    سابقه و هدف

    کراک فرم جامد فرآوری شده از کوکایین است که اثر اعتیادآوری قوی تری نسبت به پودر کوکایین دارد. سوء مصرف محرک های روانی و از جمله کراک- کوکایین اثرات نامناسب بر حافظه و یادگیری دارد. مصرف ویتامین ها به عنوان یکی از روش های درمان موثر برای سوء مصرف مواد پیشنهاد شده است. هدف مطالعه ی حاضر بررسی اثر تزریق درون صفاقی ویتامینC بر حافظه ی فضایی و پراکسیداسیون لیپیدی در هیپوکامپ رت ها طی مسمویت با کراک-کوکایین است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بر روی شش گروه 6 تایی از موش های صحرایی نر صورت گرفته است. سه روز پس از تزریق درون صفاقی داروهای کراک-کوکایین ، ویتامینC و یا ترکیب این داروها درگرو ه های آزمایشی به مدت 5 روز، دستگاه ماز آبی موریس به منظور سنجش پارامترهای مرتبط با حافظه فضایی مورد استفاده قرار گرفت. سپس نمونه برداری از هیپوکامپ انجام گردید و پارامتر پراکسیداسیون لیپیدی در این ناحیه بر پایه اندازه گیری MDA سنجش گردید. تحلیل آماری داده ها به کمک آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی Tukey توسط نرم افزار SPSS  صورت گرفت.

    یافته ها

    تزریق درون صفاقی دوز بالایکراک-کوکایین (15 میلی گرم بر کیلوگرم) به طور معنی داری موجب کاهش پارامترهای مرتبط با حافظه فضایی در روزهای سوم و چهارم دوره آزمایش شد (01/0>P). تزریق درون صفاقی دوز 50 میلی گرم بر کیلوگرم ویتامینC ، حافظه ی فضایی در رت های مسموم شده با کراک را بهبود بخشید (05/0>P)، اما بر پراکسیداسیون لیپیدی در ناحیه هیپوکامپ تاثیری نداشت (05/0<P).

    نتیجه گیری

    دوز بکار رفته ویتامینC در این مطالعه ، قادر به بهبود عملکرد حافظه ی فضایی رت های تحت تیمار با کراک-کوکایین به سطح طبیعی می باشد.

    کلیدواژگان: ویتامینC، کراک-کوکائین، حافظه فضایی، پراکسیداسیون لیپیدی
  • اکرم همتی پور، شهرام مولوی نژاد*، حاجیه شهبازیان، اسعد شهرانی، مریم پارسانهاد صفحات 11-20
    سابقه و هدف

    آموزش بیمار یک بخش مهم در کنترل دیابت به شمار می رود. آموزش مجازی با استفاده از شبکه های پیام رسان موجب می شود بیماران به راحتی اطلاعات مورد نیاز خود را از راه دور دریافت کنند. با توجه به محبوبیت بالای شبکه اجتماعی واتساپ در ایران، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش تغذیه از طریق واتساپ بر قند خون، پروفایل چربی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی،90 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 بر اساس معیارهای ورود انتخاب و سپس به روش تصادفی بلوکی به دو گروه مداخله وکنترل تخصیص یافتند. برای گروه مداخله، به مدت 45 روز برنامه آموزش تغذیه با استفاده از تصاویر، فیلم و پوستر از طریق واتساپ ارایه شد. قند خون ناشتا، HbA1c، تری گلیسرید، کلسترول تام ، LDL ، HDL و کیفیت زندگی در هر دو گروه قبل و بعد از مداخله مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با نرم افزار  SPSS ویرایش 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش تغذیه از طریق واتساپ بر تری گلیسرید (008/0 P=) و کیفیت زندگی (0001/0P<) تاثیر داشته است اما بر قند خون ناشتا، HbA1c ، کلسترول تام، LDL و HDL  بی تاثیر بوده است(05/0 P>). در زمان های مختلف تاثیر معنی دار بر HbA1c  مشاهده نشد _788/0p<).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر بیان کننده تاثیر آموزش تغذیه از طریق واتساپ بر کاهش تری گلیسیرید خون و افزایش کیفیت زندگی بیماران دیابتی بوده است.

    کلیدواژگان: آموزش تغذیه، واتساپ، دیابت، کیفیت زندگی، قندخون، پروفایل چربی
  • حسین راغفر*، کبری سنگری مهذب، زینب واعظ مهدوی صفحات 21-29
    سابقه و هدف

    تورم و بی ثباتی قیمت مواد غذایی بیش از همه، گروه های کم درآمد را تحت تاثیر قرارداده و سبب حذف اقلام غذایی ضروری در مصرف غذای خانوارهای این گروه های درآمدی می شود. کیفیت تغذیه، خانوارها را تحت تاثیر قرارداده و نیازهای رشد و سلامت گروه های محروم جامعه را با مخاطراتی جدی مواجه می نماید. در این میان، لبنیات نقش مهمی در رشد و سلامت افراد ایفا می کند و از این رو، از منظر سیاستگذاری های رفاهی، عنوان یک عامل حیاتی و مهم مورد توجه بوده است.

    مواد و روش ها

    شبیه سازی مبتنی بر عامل، به عنوان یک رویکرد پیشرفته پیش بینی، با در نظرگرفتن عامل های ناهمگن امکان بررسی تاثیر سیاست ها بر رفتار مصرف کنندگان و الگوی مخارج آنان را فراهم می کند. در این مطالعه، ابتدا کشش قیمتی لبنیات با استفاده از رویکرد سیستم تقاضای تقریبا ایده آل (AIDS) محاسبه و سپس شبیه سازی اثرات افزایش قیمت لبنیات بر رفتار خانوارها، در محیط نرم افزار Netlogo6 انجام می شود.

    یافته ها 

    نتایج شبیه سازی اثرات افزایش قیمت لبنیات بر رفتار مصرفی خانوارها نشان می دهد درصد خانوارهای مصرف کننده لبنیات در بیستک های مختلف، به طرز محسوسی کاهش یافته است، این کاهش به طور نامتقارن بین گروه های مختلف مشاهده می شود؛ به نحوی که بیستک اول، دوم و سوم کاهش بیشتری را تجربه کرده اند. بیستک پنجم کماکان بالاترین میزان از کل هزینه پرداختی را داشته و اثرات افزایش قیمت لبنیات تقریبا موجب به صفر رسیدن مخارج بیستک اول برای لبنیات شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه افزایش قیمت محصولات لبنی سبب کاهش مصرف این کالا در سبد غذایی می شود، پیشنهاد می شود، سیاست های متنوع حمایتی در بخش مصرف و تولید محصولات لبنی اتخاذ شود تا سرانه پایین مصرف لبنیات اصلاح و افزایش یابد.

    کلیدواژگان: لبنیات، تورم غذا، سوء تغذیه، شبیه سازی عامل بنیان
  • مینا احمدزاده، گلبن سهراب*، محمدرضا علائی، بهزاد محمدپور اهرنجانی صفحات 31-40
    سابقه و هدف

    به علت محدودیت دریافت منابع پروتیینی معمول در بیماری فنیل کتونوری، احتمال ایجاد کمبود های تغذیه ای وجود دارد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین دریافت های غذایی، فراسنج های خونی و وضعیت تغذیه کودکان و نوجوانان مبتلا به فنیل کتونوری صورت گرفته است.

    مواد و روش ها

    80 بیمار فنیل کتونوری (42 دختر، 5/52 درصد) با میانگین سنی 01/9 سال در این مطالعه مقطعی وارد شدند. با پرسشنامه اطلاعات عمومی، اطلاعات مورد نیاز در رابطه با شاخص های تغذیه ای و دموگرافیک به دست آمد. رژیم غذایی بیماران با استفاده از یادآمد خوراک 3 روزه ارزیابی شد. غلظت سرمی فنیل آلانین، تیروزین، فریتین، آهن، روی، اسیدفولیک، B12، 25-هیدروکسی ویتامین D3، آلبومین و کلسیم سنجیده شد.

    یافته ها 

    نتایج نشان داد بر اساس نمایه توده بدنی برای سن بیشترین فراوانی به افراد با وزن طبیعی (5/57 درصد) اختصاص دارد. بررسی غلظت های سرمی نشان داد که افراد مبتلا به فنیل کتونوری با وزن پایین و طبیعی نسبت به افراد دارای اضافه وزن و چاق از سطح سرمی آهن بالاتری برخوردار بودند  (006/0p=) و همچنین میانگین دریافت کلسیم روزانه بیشتری نیز داشتند (007/0p=). علاوه بر این افراد مورد بررسی در مقایسه با میزان مقادیر توصیه شده رژیمی سطوح پایین تری از دریافت انرژی، روی و ویتامین B12 و سطوح بالاتری از دریافت چربی، فنیل آلانین، تیروزین، آهن و کلسیم داشتند. نتایج حاکی از آن است که اکثریت افراد سطح فنیل آلانین سرم بالاتر از حد قابل قبول داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر اهمیت مکمل درمانی با مکمل آهن برای کودکان و نوجوانان چاق مبتلا به فنیل کتونوری را نشان می دهد. با توجه به سطوح سرمی بالاتر از حد قابل قبول فنیل آلانین در این افراد توصیه می شود به جهت تبعیت بیشتر از رژیم غذایی و تامین بخشی از غذاهای مخصوص این بیماران تدابیر لازم اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: فنیل کتونوری، وضعیت تغذیه، دریافت های غذایی، فراسنج های خونی
  • الهام عشوریون، احمدرضا درستی مطلق* صفحات 41-50
    سابقه و هدف

    ناامنی غذایی به عنوان دسترسی محدود و نامطمین به غذای کافی در همه اوقات برای یک زندگی فعال و سالم تعریف می شود. پولیپ های کولورکتال به عنوان پیش ساز سرطان روده بزرگ، می تواند منجر به آسیب های فردی و اجتماعی به زندگی بیمار شود. هدف مطالعه حاضر تعیین ارتباط ناامنی غذایی با پولیپ های کولورکتال در افراد بالای 50 سال شهر اصفهان می باشد.

    مواد و روش ها

    80 بیمار مبتلا به پولیپ کولورکتال مراجعه کننده به کلینیک خصوصی گوارش به عنوان گروه مورد و 80 فرد سالم مراجعه کننده به مرکز بهداشت به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. تشخیص بیماران مربوط به 4 ماه اخیر و با استفاده از کلونوسکوپی بود. افراد گروه بیمار و سالم از نظر سن، جنس و محل سکونت جور شدند. پرسشنامه عمومی اقتصادی اجتماعی و مقیاس ناامنی غذایی خانوارHFIAS  تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل آماری با نرم افزارSPSS   انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه ارتباط مثبت و معنی داری بین ناامنی غذایی و پولیپ کولورکتال به دست آمد، به طوری که شیوع ناامنی غذایی در گروه بیماران 8/58% و در گروه افراد سالم 45% بود. همچنین تحصیلات، داشتن کودک زیر 18 سال و وضعیت مصرف مکمل نیز با بیماری رابطه داشتند و بیشترین ارتباط را وضعیت مصرف مکمل داشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    ناامنی غذایی می تواند به عنوان یکی از عوامل خطر پولیپ کولورکتال باشد که بایستی متخصصین آن را مد نظر قرار دهند. سطح سواد پایین، داشتن کودک زیر 18 سال و عدم مصرف مکمل نیز احتمال بیماری را افزایش می دهند.

    کلیدواژگان: ایران، پولیپ کولورکتال، ناامنی غذایی، مقیاس ناامنی غذایی خانوار، عوامل اجتماعی اقتصادی
  • مرجان باژن، ناصر کلانتری، نسترن کشاورز محمدی*، حمید علوی مجد صفحات 51-63
    سابقه و هدف

    تولید غذاهای فراسودمند با هدف پیشگیری و مدیریت بیماری های مزمن مرتبط با رژیم غذایی در سراسر جهان، از جمله ایران، رو به افزایش است. با توجه به اهمیت درک عوامل موثر بر پذیرش این محصولات، مطالعه حاضر با هدف طراحی و روان سنجی ابزار سنجش تعیین کننده های مصرف و ترجیحات بزرگسالان در باره لبنیات فراسودمند در شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه با رویکرد ترکیبی (کیفی کمی) انجام شد. سوالات پرسشنامه با استفاده از نتایج یک مطالعه کیفی و مرور گسترده ادبیات موجود طراحی شد. در بخش کمی، ویژگی های روان سنجی ابزار، روایی محتوا، روایی صوری، همسانی درونی و ثبات ابزار مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از ضرایب آلفای کرونباخ، همبستگی درون طبقه ای و کاپا و نرم افزار SPSSv21  تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها 

    پرسشنامه اولیه شامل 52 سوال بود. پس از تعیین شاخص و نسبت روایی محتوا، تعداد سوالات ابزار به 33 سوال کاهش یافت. متوسط شاخص روایی محتوای کل ابزار 96/0 به دست آمد. پایایی همسانی درونی مقیاس نگرش 87/0 برآورد شد. ضریب کاپا برای آشنایی/ عدم آشنایی با لبنیات فراسودمند، و همچنین مصرف/ عدم مصرف آنها بین 1-61/0 تغییر کرد. ضرایب همبستگی درون طبقه ای برای دفعات مصرف لبنیات فراسودمند بین 1-69/0، درجه اهمیت ویژگی های محصول در انتخاب این لبنیات بین 86/0-73/0، دیدگاه نسبت به اطلاع رسانی در مورد لبنیات فراسودمند بین 92/0-83/0، و نگرش نسبت به این محصولات 92/0 بود که نشان دهنده ثبات بالای ابزار است.

    نتیجه گیری

    پرسشنامه طراحی شده ابزاری معتبر و پایا است که امکان سنجش عوامل مختلف موثر بر مصرف لبنیات فراسودمند و ترجیحات مصرف کنندگان را در ارتباط با این محصولات فراهم می کند.

    کلیدواژگان: لبنیات فراسودمند، پایایی، روایی، تعیین کننده های مصرف، ترجیحات، بزرگسالان
  • نرگس شاهقلیان*، قدیر رجب زاده صفحات 65-78
    سابقه و هدف

    بهره مندی از تاثیر ترکیبات گیاهی با خواص درمانی، به فراهم زیستی مواد موثره آنها بستگی دارد. کورکومین دارای محدودیت هایی مانند پایداری و حلالیت کم و حساسیت به شرایط فرآوری و سیستم گوارشی است. این تغییر با هدف بررسی افزایش پایداری کورکومین در نانوکمپلکس آلبومین و با ایجاد پیوند عرضی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    برای افزایش حلالیت و پایداری کورکومین، نانوکمپلکس کورکومین-آلبومین تهیه شد. طرح آماری RSM-FCCD جهت بهینه سازی سه فاکتور در تهیه نانوذرات  استفاده شد. فاکتورها شامل درصد حجمی فاز آلی (4/6 -11/11)،  pH (7-3) و نسبت کورکومین (2000- 5000 میکرو گرم) بودند. برای ایجاد پیوند عرضی از گلوتارآلدیید و تانیک اسید استفاده شد. اندازه ذرات، پتانسیل زتا (به روش DLS)، مورفولوژی ذرات (FE-SEM، AFM) و نیز ایجاد پیوند عرضی (به روش روش نین هیدرین و FT-IR) مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی فاکتورها و پاسخ ها با استفاده از نرم افزار Design Exper.8 انجام شد.

    یافته ها 

    در روش تهیه کمپلکس با کورکومین، شرایط بهینه جهت تولید نانوذرات آلبومین در pH دور از نقطه ایزوالکتریک آلبومین و درصد حجمی فاز آلی  4/11 درصد بدست آمد. برای دستیابی همزمان به کوچکترین ذره با بیشترین میزان درون پوشانی کورکومین و فاکتور مطلوبیت، کارایی بهینه در 3400 میکروگرم کورکومین بدست آمد. کارایی درون پوشانی کورکومین 54/72 درصد و اندازه ذرات کوچکتر از 230 نانومتر بودند. کاربرد تانیک اسید، موجب افزایش کارایی درون پوشانی کورکومین در نانوکمپلکس آلبومین شد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از نانوکمپلکس آلبومین-کورکومین و تانیک اسید به عنوان عامل پیوندی موجب افزایش درون پوشانی و پایداری کورکومین می شود.

    کلیدواژگان: اسید تانیک، آلبومین، کورکومین، نانوسوسپانسیون، نانوکمپلکس، نین هیدرین
  • مهناز عاملی، لیلا روفه گری نژاد، عزیزالله زرگران*، فرید زایری صفحات 79-86
    سابقه و هدف

    یکی از چالش های صنعت روغن و چربی، تولید شورتنینگ هایی با ویژگی های عملکردی خاص و مورد نظر صنایع مختلف است. ویژگی های ریولوژیک شورتنینگ ها به طور مستقیم با میزان کارایی آن ها در ارتباط است، هدف اصلی پژوهش حاضر، مطالعه و بررسی تاثیرات برخی از پارامترهای اصلی کریستالیزسیون بر خواص ریولوژیکی شورتنینگ های تولید شده بر پایه اینتراستریفیکاسیون شیمیایی بود.

    مواد و روش ها

    ویژگی های ریولوژیک نوسانی 5 تیمار شورتنینگ که در تهیه آنها پارامترهای کریستالیزاسیون متفاوتی به کار گرفته شده بود به دست آمد.  بدین منظور، اثر نرخ سرمایش و شدت ورز دادن که از مهم ترین متغیرهای کریستالیزاسیون هستند بر مدول الاستیک (′G) و ویسکوز (′′G) نمونه ها مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها

    در آزمون روبش فرکانس و در بازه فرکانس 126-628/0  rad/s بیشینه و کمینه مدول الاستیک به ترتیب مربوط به تیمارهای  4 و 1  با دماهای خروجی شورتنینگ سرمایش "3"  28 و 5/29 درجه سانتی گراد ، شدت ورزدادن خمیر "2" 190 و 280 دور بر دقیقه و دمای پر کردن 36 و 30 درجه سانتی گراد  بود. همین نتایج در مورد مدول افت مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    یافته های به دست آمده نشان داد به طور مشخص با کاهش سرمایش در مرحله سوم و افزایش شدت ورز دادن و کاهش دمای پر شدن، هر دو مدول، کاهش می یابند و باتوجه به داده های به دست آمده شرایط مذکور موجب کاهش قدرت ساختاری شورتنینگ های تولیدی شد.

    کلیدواژگان: رئولوژی، کریستالیزاسیون، مدول الاستیک (′G) و مدول ویسکوز (′′G)
  • بهناز لیموئی خسروشاهی، الناز مرزی خسروشاهی، محمدرضا افشارمقدم، جلیل خندقی* صفحات 87-98
    سابقه و هدف

    کاربرد انواع آفت کش ها به منظور حفاظت از محصولات کشاورزی، احتمال ورود باقیمانده های این ترکیبات به بدن انسان توسط مصرف انواع محصولات غذایی را افزایش می دهد. هدف از این کار پژوهشی توسعه یک روش کارامد در استخراج و پیش تغلیظ آفت کش های ارگانوفسفره از نمونه های آب میوه صنعتی و اندازه گیری آن ها به روش کروماتوگرافی گازی است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از ترکیب روش های استخراج فاز جامد پخشی و میکرواستخراج مایع-مایع پخشی برای استخراج آفت کش ها استفاده شده است. کامپوزیت هیدروکسید لایه دوگانه کیتوزان-آهن/ نیکل تولید و پس از بررسی ویژگی های آن، به عنوان جاذب در مرحله استخراج فاز جامد بکار گرفته شد. همچنین برای رسیدن به کارایی استخراج بالا، اثر فاکتورهای مختلف در هر دو مرحله استخراج بررسی و بهینه سازی شدند.

    یافته ها

    برهم کنش کیتوزان با LDH تولید شده، در بررسی طیف FTIR و ساختار بلوری آن توسط الگوی XRD تایید شد. به علاوه ساختار متخلخل جاذب سنتز شده که سبب افزایش سطح و کارایی استخراج آن می شود در بررسی ریخت شناسی کامپوزیت اثبات گردید. روش استخراج توسعه داده شده به طور موفقیت آمیزی برای استخراج برخی از سموم ارگانوفسفره روی از نمونه های آب میوه به کار گرفته شد به طوری که بافت شیمیایی نمونه اثر محسوسی در جداسازی آنالیت ها نداشته و حد تشخیص و حد تعیین کمی به ترتیب 019/0-011/0 و 063/0-043/0 نانوگرم در میلی لیتر به دست آمد. گستره خطی روش پیشنهادی وسیع بوده (250-036/0 نانوگرم در میلی لیتر) و این روش از دقت بالایی برخوردار بود به طوری که انحراف استاندارد نسبی در یک روز و در بین روزها کمتر از 6/5 درصد گزارش شد. همچنین مقادیر راندمان استخراج نیز مطلوب بود (76-72 درصد).

    نتیجه گیری

    در مجموع روش استخراج فاز جامد پخشی ترکیب شده با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی دارای محدوده خطی وسیع و تکرارپذیری مطلوب می باشد. به علاوه این روش مقادیر مطلوبی برای فاکتور تغلیظ، حد تشخیص و راندمان استخراج داشته و برای اندازه گیری آفت کش های هدف در نمونه های آب میوه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آب میوه، آفت کش ارگانوفسفره، استخراج فاز جامد پخشی، کامپوزیت هیدروکسید لایه دوگانه کیتوزان-آهن، نیکل، کروماتوگرافی گازی
  • نسیم علمائیان، ولی الله کوهدار*، هدایت حسینی صفحات 99-107
    سابقه و هدف

    بره موم (پروپولیس) یکی از فرآورده های موثر در مقابل باکتری های غذازاد (food-borne bacteria) است که ترکیبات شیمیایی آن با توجه به موقعیت جغرافیایی و پوشش گیاهی منطقه متغیر می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر ضدباکتریایی عصاره الکلی بره موم منطقه طالقان بر چهار باکتری بیماری زای غذازاد انجام گردید.

    مواد و روش ها

    پس از تهیه بره موم، عصاره اتانولی آن گرفته شد. برای آنالیز و تعیین مواد و ترکیبات موجود در عصاره ها از روش HPLC (کروماتوگرافی با بازده بالا) استفاده گردید. سپس آزمون های میکروبی به روش انتشار در آگار و روش چاهک به منظور تعیین میزان تاثیر غلظت های مختلف عصاره بره موم بر میکروب های مورد مطالعه انجام شد. داده ها با کمک آزمون های آماری تست دو جانبه فیشر (Fisher) و آزمون آنالیز واریانس (ANOVA) مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها 

    بیشترین ممانعت از رشد (قطر هاله) باکتری های سالمونلا و استافیلوکوکوس آریوس مربوط به غلظت mg/ml 100 و کمترین آنها مربوط به غلظت mg/ml 75 عصاره بود و برای باکتری های اشریشیاکلی و کمپیلوباکترژوژنی بیشترین قطر هاله، مربوط به غلظت mg/ml 100 و کمترین آنها مربوط به غلظت mg/ml 50 عصاره بره موم بود. برای هر یک از باکتری ها در بازه مشخصی از غلظت های عصاره مورد مطالعه، خاصیت مهارکنندگی وجود داشت اما برای باکتری استافیلوکوکوس اوریوس عصاره مورد نظر در غلظت های 100 تا 25/6 (میلی گرم بر میلی لیتر) خاصیت مهارکنندگی از خود نشان داد، با این تفاوت که در غلظت 5/12 (میلی گرم بر میلی لیتر) نتیجه MBC خلاف جهت نتیجه MIC را نشان داد. افزایش قطر هاله در غلظت بالاتر در همه گروه ها از نظر آماری معنی دار بود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    تاثیر ضد میکروبی عصاره بره موم بر باکتری های بیماری زای مورد بررسی، به شکل چشمگیری مشاهده شد.

    کلیدواژگان: اثر ضد میکروبی، بره موم، اشریشیا کلی و کمپیلوباکتر، پاتوژن، سالمونلا و استافیلوکوکوس آرئوس
  • سولماز عالی پور، ناصر همدمی*، محسن دلوی اصفهان، سعیده فلاح، جوشقانی صفحات 109-118
    سابقه و هدف

    روش های مختلفی برای کاهش تلفات در حین انبارداری میوه ها و سبزیجات به کار گرفته شده است که در میان آنها، کاربرد صنعتی میدان الکتریکی با ولتاژ  بالا مناسب تر به نظر می رسد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات میدان الکتریکی ولتاژ بالا (HVEF) بر چهار ویژگی اصلی کیفی انار (Punica granatum L.) در طول انبارداری بود.

    مواد و روش ها

    میوه های انار در معرض میدان الکتریکی با قدرت 2 و 4 کیلو ولت بر سانتی متر و اعمال میدان در روز اول انبارداری و در فواصل زمانی منظم طی انبارداری قرار گرفتند. ویژگی های کیفی میوه از قبیل رنگ، بافت، فعالیت آنتی اکسیدانی و سرعت تنفس در فواصل زمانی هر پانزده روز یکبار به مدت شصت روز ارزیابی شدند.

    یافته ها 

    نتایج نشان دادند که سرعت تنفس میوه های انار با افزایش زمان ذخیره سازی کاهش یافت و نمونه های تیمار شده با میدان الکتریکی سرعت تنفس کمتری نسبت به نمونه کنترل داشتند. شاخص روشنایی پوست انارهای تیمار شده تحت میدان الکتریکی بیشتر از نمونه کنترل بود (05/0<p) و نیروی لازم برای فشردن دانه های انار تیمار شده تحت میدان الکتریکی طی انبارداری بیشتر از نمونه کنترل و نمونه های تیمار شده با میدان الکتریکی تنها در روز اول انبارداری بود. همچنین نتایج نشان داد که اعمال میدان الکتریکی توانست فعالیت آنتی اکسیدانی میوه انار را در حین انبارداری افزایش دهد.

    نتیجه گیری

    قرار گرفتن میوه در معرض میدان الکتریکی با ولتاژ بالا می تواند موجب تحریک تولید آنزیم های بازدارنده گونه های فعال اکسیژن در سیستم دفاعی میوه انار شود. علاوه بر این، این مطالعه اثربخشی تیمار میدان الکتریکی با ولتاژ بالا در نگهداری انار در مراحل پس از برداشت را ثابت کرد.

    کلیدواژگان: انار، نگهداری، میدان الکتریکی ولتاژ بالا، ویژگی های کیفی
  • مهرداد محمدی، محسن امینی، علیرضا کرد باقری، عقیل دست باز مجرد* صفحات 119-128
    سابقه و هدف

    عادات غذایی نامناسب سبب بروز بیماری های غیرواگیر شده است. کاهش مصرف چربی و قند راهکاری برای مقابله با بروز این بیماری ها است. هدف از این پژوهش پایش مقادیر قند و چربی در بستنی های شیری صنعتی تولیدی کارخانجات و عرضه شده در محدوده نظارتی دانشگاه علوم پزشکی تهران و مقایسه آن با برچسب فرآورده و استانداردهای ملی ایران بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی بود. در این پژوهش جامعه و محیط پژوهش کارخانجات تولیدی و نیز مراکز عرضه، پخش و فروش انواع بستنی های شیری در مناطق اسلامشهر، شهرری و منطقه جنوب تهران بوده است. تعداد 100 نمونه از بستنی های شیری تولیدی کارخانجات و مراکز عرضه تحت نظارت دانشگاه علوم پزشکی تهران به صورت تصادفی نمونه برداری شدند. سپس میزان قند و چربی آن ها به ترتیب به روش لین آنیون و ژربر اندازه گیری شد و با استاندارد ملی ایران، برچسب فرآورده و شیوه نامه اجرایی سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین مقادیر قند کل با استاندارد ملی ایران تطابق داشت (001/0>P). اما مقادیر میانگین قند کل بر روی برچسب بستنی های سطح عرضه و قند کل بعد از آزمایش با هم تفاوت آماری معنی داری داشتند (001/0>P). نتایج مربوط به بررسی مقدار چربی نشان دهنده آن بود که 100% نمونه فروشگاه ها، و 7/92 % از نمونه های کارخانجات تولیدی دارای طیف رنگ نارنجی (میزان متوسط چربی موجود در یک سهم از فرآورده)  بودند و میانگین مقادیر چربی کل درج شده روی بستنی های تولیدی کارخانجات  (48/6 ± 99/13 گرم درصد) و مقدار آن بعد از آزمایش (25/5 ± 13 گرم درصد) با شیوه نامه سازمان غذا و دارو مطابقت داشت (083/ 0 P=). اما مقادیر چربی در بستنی های عرضه شده در فروشگاه ها (56/4 ± 25/9 گرم درصد)، با چربی کل بعد از آزمایش (42/2 ± 57/7 گرم درصد) با هم تفاوت آماری معنی داری (008/0P=) داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که اکثر بستنی های شیری تولیدی کارخانجات تحت پوشش دانشگاه و سایر کارخانجات تولیدی در چارچوب شیوه نامه اجرایی سازمان غذا و دارو و همچنین بخشنامه کاهش ده درصدی میزان قند و چربی کل قرار داشتند.

    کلیدواژگان: بستنی شیری، برچسب گذاری، قند، چربی
|
  • H Hatami Nemati, H Ahmadi*, A Almasi, S Hatami Nemati Pages 1-10
    Background and Objectives

    Crack is a processed solid form of cocaine that includes stronger addictive effects than those of cocaine powder. Abuse of psychological stimuli, including crack cocaine, includes adverse effects on the memory and learning. Use of vitamins has been suggested as an effective treatment for the substance abuse. The aim of this study was to assess effects of the intraperitoneal injection of vitamin C on spatial memory and lipid peroxidation in the hippocampus of rats during crack cocaine poisoning.

     Materials & Methods

    This study was carried out on six groups of six male rats. Three days after intraperitoneal injection of crack cocaine, vitamin C or a combination of these drugs in the experimental groups for five days, Morris water maze device was used to assess spatial memory-linked parameters. Rats were then sacrificed and their hippocampus was removed and lipid peroxidation in this brain site was assessed using malondialdehyde. Statistical analysis of data was carried out using one-way analysis of variance and SPSS Software. Statistical analysis of data was carried out using  one-way analysis of variance, Tukey post-hoc test and SPSS Software.

    Results

    Intraperitoneal injection of high doses of crack cocaine (15 mg/kg) significantly decreased parameters associated to the spatial memory on Days 3 and 4 of the experiments (p < 0.01). Intraperitoneal injection of 50 mg/kg vitamin C improved spatial memory in rats poisoned with crack (p < 0.05) with no effects on lipid peroxidation in hippocampus
    (p > 0.05).

    Conclusion

    Doses of vitamin C in this study were able to improve the spatial memory function of rats treated with crack cocaine to normal levels.

    Keywords: Vitamin C, Crack cocaine, Spatial memory, Lipid peroxidation
  • A Hemmatipour, Sh Molavinejad*, H Shahbazian, A Shahrani, M Parsanahad Pages 11-20
    Background and Objectives

    Patient education is an important part of diabetes control. Virtual education using messenger networks makes it easy for the patients to receive information they need remotely. Due to the high popularity of WhatsApp social network in Iran, this study was carried out to assess effects of WhatsApp nutrition education on blood sugar, fat profile and quality of life of patients with type 2 diabetes.

     Materials & Methods

    In this clinical trial study, 90 patients with type 2 diabetes were randomly assigned to intervention and control groups. For the intervention group, a 45-d nutrition education program was provided via WhatsApp using images, videos and posters. Fasting blood glucose, HbA1c, triglyceride, total cholesterol, low-density lipoprotein, high-density lipoprotein and quality of life were assessed in the two groups before and after the intervention. Data were analyzed using SPSS Software v.22.

    Results

    Results showed that WhatsApp nutrition training included effects on triglycerides (p = 0.008) and quality of life (p < 0.0001) but not on fasting blood sugar, HbA1c, total cholesterol, low-density lipoprotein and high-density lipoprotein (p > 0.05). No significant effects on HbA1c were observed at various times (p < 0.788).

    Conclusion

    Results of the present study revealed effects of WhatsApp nutrition education on decreasing blood triglycerides and increasing the quality of life of diabetic patients.

    Keywords: Nutrition education, WhatsApp, Diabetes, Quality of life, Blood sugar, Fat profile
  • H Raghfar*, K Sangari Mohazab, Z Vaez Mahdavi Pages 21-29
    Background and Objectives

    Inflation and volatility in food prices affect low-income groups more than other income groups, eliminating essential food items in the household food consumption. Quality of the nutrition of households includes serious risks to the development and health requirements of disadvantaged groups in the society. Furthermore, dairy products play important roles in health and development of people. From the welfare policy-making point of view, this has been addressed as a critical factor.

     Materials & Methods

    Agent-based simulation, as an advanced forecasting approach, makes it possible to assess effects of various policies on consumers’ behaviors and their expenditure patterns by considering heterogeneous agents. In this study, price elasticity of dairy products was calculated using almost ideal demand system approach. Effects of increases in dairy prices were then simulated using Netlogo6 Software.

    Results

    Simulation showed that the proportion of household consumption of dairy products in various groups significantly decreased. Decreased dairy consumption occurred asymmetrically between various income groups. The fifth quantile included the highest total expenditure. Adverse effects of dairy price increases decreased dairy expenditure for the first quantile to almost zero.

    Conclusion

    Since the increase in the price of dairy products causes a decrease in the consumption of them in the food basket, It is suggested to adopt a variety of protective policies in consumption and production sector of dairy products in order to improve and increase the low per capita consumption of these goods.

    Keywords: Food Inflation, Malnutrition, Agent-based simulation
  • M Ahmadzadeh, G Sohrab*, Mohammadreza Alaei, B Mohammadpour Ahranjani Pages 31-40
    Background and Objectives

    Due to the limited intakes of routine protein sources in phenylketonuria, nutritional deficiencies may occur. Therefore, the aim of the present study was to assess dietary intakes, blood parameters and nutritional statuses of children and adolescents with phenylketonuria.

     Materials & Methods

    In total, 80 patients with phenylketonuria (42 girls, 52.5%) were included in this cross-sectional study. Using general information questionnaires, necessary information linked to nutritional and demographic indicators were collected. Patients' diets were assessed using a 3-day diet recall. Blood concentrations of phenylalanine, tyrosine, ferritin, iron, zinc, folic acid, B12, 25-hydroxyvitamin D3, albumin and calcium were assessed.

    Results

    The present study showed that the highest frequency was allocated to people with normal weight with a frequency of 57.5% based on body mass index for age. In this study, children and adolescents with phenylketonuria, who were low and normal weight, had higher serum iron levels (p = 0.006) and their calcium intake was higher (p = 0.007). Additionally, participants consumed fewer calories, zinc and vitamin B12 and more fat, phenylalanine, tyrosine, iron and calcium, compared to the recommended values. The current study results showed that phenylalanine levels were higher than the acceptable levels in the majority of participants.

    Conclusion

    Results of this study demonstrated importance of iron supplementation for obese children and adolescents with phenylketonuria. Since the serum level of phenylalanine in these people was greater than the acceptable level, it is recommended to use necessary measures to follow and provide special diets for these patients.

    Keywords: Phenylketonuria, Nutritional status, Dietary intake, Blood parameters
  • E Ashourioun, A Dorosty-Motlagh* Pages 41-50
    Background and Objectives

    Food insecurity is defined as the limited or uncertain availability of enough foods for permanent activities and healthy life. Colorectal polyps, as precursors of colon cancer, can lead to individual and social damages in the patient’s life. The aim of this study was to assess associations between the food insecurity and colorectal polyps in people over 50 in Isfahan city, Iran.

     Materials & Methods

    Totally, 80 patients with colorectal polyps referred to a private gastrointestinal clinic as cases and 80 healthy people referred to a health center as control were recruited in this study. Patients were recently diagnosed (4 m) using colonoscopy. They were individually matched for age, sex and residential areas. The socioeconomic general and household food insecurity access Scale questionnaires were completed. Statistical analysis was carried out using SPSS Software.

    Results

    In this study, positively significant relationships were detected between the food insecurity and colorectal polyps as prevalence of food insecurity was 58.8% in patients and 45% in healthy people. In addition, education, presence of under 18 years-old children in households and supplement consumption were associated to the disease and the most relevant factor was the supplement consumption (p < 0.05).

    Conclusion

    Food insecurity was one of the important risk factors for colorectal polyps that health care providers should consider. Moreover, low education level, prevalence of under 18 years-old children in households and no supplementation increased the risk of disease.

    Keywords: Iran, Colorectal polyps, Food insecurity, Household food insecurity access scale, Socioeconomic factors
  • M Bazhan, N Kalantari, N Keshavarz-Mohammadi*, H Alavi Majd Pages 51-63
    Background and Objectives

    The production of functional foods to prevent and manage diet-related chronic diseases is rising worldwide, including in Iran. It is essential to understand factors affecting the acceptance of functional foods. The present study was conducted to design a valid reliable questionnaire for assessing determinants of functional dairy product consumption and preferences in adults in Tehran, the capital city of Iran.

     Materials & Methods

    This study was a mixed-method (qualitative and quantitative) study. The questionnaire items were derived from the qualitative study results mixed with items obtained from the literature. Then, psychometric characteristics of the instrument, including content validity, face validity, internal consistency, and stability, were assessed. Cronbach's alpha, intra-class correlation coefficient, and kappa were assessed using SPSS Software v.21.

    Results

    The primary question pool included 52 questions, which decreased to 33 after assessing the content validity index and ratio. The instrument's overall scale content validity index was 0.96. The internal consistency reliability of the attitude scale was calculated as 0.87. The kappa coefficient values for familiarity/unfamiliarity with functional dairy products and their consumption/non-consumption ranged 0.61–1. Intraclass correlation coefficient values ranged 0.69–1 for the frequency of functional dairy consumption, 0.73–0.86 for the degree of importance of product characteristics in affecting consumer choices, and 0.83–0.92 for the consumer views for the information on functional dairy products. The intraclass correlation coefficient for the attitude towards these products was 0.92, indicating the high test-retest reliability of the instrument.

    Conclusion

    The questionnaire designed in this study was a valid reliable instrument that could assess various factors affecting the consumption of functional dairy products and consumer preferences concerning these products.

    Keywords: Functional dairy products, Reliability, Validity, Determinants of consumption, Preferences, Adults
  • N Shahgholian*, Gh Rajabzadeh Pages 65-78
    Background and Objectives

    Benefits of the effects of plant compounds with therapeutic characteristics depend on the bioavailability of their active ingredients. Curcumin includes limitations such as low stability and solubility as well as sensitivity to processing conditions and gastrointestinal conditions. Therefore, novel methods such as nanocomplex preparation in these compounds have been developed.

     Materials & Methods

    To increase solubility and stability of curcumin, a curcumin-albumin nanocomplex was prepared. The response surface methodology-face cantered composite design statistical design was used to optimize three factors in preparation of nanoparticles. Factors included organic phase volume (6.4–11.11% v/v), pH (3–7) and curcumin ratio (5000–000 μg). Glutaraldehyde and tannic acid were used for crosslinking. Particle size, zeta potential (dynamic light scattering method), particle morphology (field emission-scanning electron microscopy, atomic force microscopy) and crosslinking index (ninhydrin and Fourier-transform infrared spectroscopy) were investigated. Factors and responses were analyzed using Design Expert Software v.8.

    Results

    In curcumin nanocomplex, the optimal conditions for the production of albumin nanoparticles were assessed at pH far from the isoelectric point of albumin and a volume proportion of the organic phase of 11.4%. For simultaneous achievement of the smallest particle with the highest curcumin encapsulation and desirability factor, the optimum efficiency was achieved at 3400 μg of curcumin. Curcumin encapsulation efficiency and particle size was 72.54%  and less than 230 nm, respectively. Use of tannic acid increased the efficiency of curcumin entrapment in albumin nanocomplex
    (p < 0.05).

    Conclusion

    Results of this study showed that use of albumin-curcumin nanocomplex along with tannic acid as a crosslinking agent increased encapsulation and stability of curcumin.

    Keywords: Tannic acid, Albumin, Curcumin, Nanosuspension, Nanocomplex, Ninhydrin
  • M Ameli, L Roufegarinejad, A Zargaran*, F Zayeri Pages 79-86
    Background and Objectives

    One of the challenges in edible oils and fat industries is the production of shortenings with special functional properties for various industries. Rheological properties of shortenings are directly linked to their functionality. The major objective of this study was to investigate effects of crystallization parameters on rheological properties of inter-esterified based shortenings.

     Materials & Methods

    Steady state and oscillatory shear parameters of five shortening treatments with various crystallization parameters were collected. Effects of cooling rate and kneading intensity on storage modulus (G′) and loss modulus (G″) were studied.

    Results

    In frequency sweep assay within the frequency range of 0.628–126 rad/s, the maximum and the minimum of elastic moduli were respectively seen in Treatments 1 and 4 with cooling exit temperatures (3) of 28 and 29.5 ◦C, kneading rates (2) of 190 and 280 rpm and filling temperatures of 36 and 30 ◦C. Similar results were achieved for loss moduli.

    Conclusion

    Results showed significant decreases in the two moduli with decreasing temperature in third phase, increasing kneading intensity and decreasing filling temperature.

    Keywords: Rheology, Crystallization, Shortening, Storage modulus (G′), Loss modulus (G″)
  • B Limoei Khosrowshahi, E Marzi Khosrowshahi, MR Afshar Mogaddam, J Khandaghi* Pages 87-98
    Background and Objectives

    Use of various pesticides to protect agricultural products increases likelihood of residues of these compounds entering the human body through the consumption of food products. In this study, an efficient method was developed for the extraction and preconcentration of organophosphorus pesticides from packed juice samples using gas chromatography-nitrogen-phosphorus detector.

     Materials & Methods

    In this study, a combination of dispersive solid-phase extraction and dispersive liquid-liquid microextraction was used for the extraction of pesticides from fruit juice samples. Chitosan-Ni/Fe layered double hydroxide composite was synthesized and used after characterization as adsorbent in dispersive solid-phase extraction step. To achieve high extraction efficiency, effects of various factors in the two extraction stages were investigated and optimized.

    Results

    Interaction of chitosan with the produced layered double hydroxide was verified using Fourier-transform infrared spectroscopy and its crystallographic structure was verified using X-ray diffraction. In addition, porous structure of the synthesized adsorbent, indicating large surface areas and high extraction capacities, was verified via morphological study of the composite. Developed extraction method was successfully carried out on juice samples as the sample matrix included no significant effects on the separation of analytes and limits of detection and limit of quantification of the method included 0.011–0.019 and 0.043–0.063 ng/ml, respectively. Linear range of the suggested method was wide (0.36–0.250) and the method included an appropriate precision with RSD% less than 5.6 for intra and inter-day precisions. Values ​​were also desirable for the extraction efficiency (72–76%).

    Conclusion

    In general, dispersive solid-phase extraction in combination with dispersive liquid-liquid microextraction included a wide linear range and appropriate repeatability. In addition, this method included desirable values for enrichment factor, limits of detection and extraction efficiency and hence is recommended for the assessment of target pesticides in juice samples.

    Keywords: Fruit juice, Organophosphorus pesticide, dispersive solid-phase extraction, Chitosan-Ni, Fe LDH composite, Gas chromatography
  • N Olamaeian, V Kouhdar*, H Hosseini Pages 99-107
    Background and Objectives

    Propolis is one of the effective products against foodborne bacteria, which chemical composition varies based on the geographical location and vegetation of the region. The aim of this study was to investigate antibacterial effects of the alcoholic extract of propolis of Taleghan region on four bacteria, disease and food poisoning.

     Materials & Methods

    After preparing propolis, its alcoholic extract was collected. High pressure liquid chromatography was used to analyze substances and compounds of the extract. Then, microbial assessments were carried out using agar diffusion and well methods to assess effects of various concentrations of propolis extract on the bacteria. Data were analyzed using Fisher's exact test and analysis of variance.

    Results

    The maximum growth inhibitions of Salmonella and Staphylococcus aureus occurred at concentrations of 100 and 75 mg/ml of the extract. The minimum growth inhibition belonged to the concentration of 50 mg/ml of bromine extract. For each of the bacteria in a certain range of the extract concentrations, inhibitory characteristics and minimum bactericidal concentration values ​​verified this. For Staphylococcus aureus, desired extract in concentrations of 100–6.25 mg/ml showed inhibitory characteristics with a difference that at a concentration of 12.5 mg/ml, minimum bactericidal concentration results were in contrast to minimum inhibitory concentration results.

    Conclusion

    Antimicrobial effects of the bromine extract on the pathogenic bacteria were demonstrated in the present study.

    Keywords: ntimicrobial effects, Escherichia coli, Campylobacter, Pathogens, Salmonella, Staphylococcus aureus
  • S Alipour, N Hamdami*, M Dalvi-Isfahan, S Fallah-Joshaqani Pages 109-118
    Background and Objectives

    Several methods have been used to decrease losses during storage of fruits and vegetables. Of these methods, high-voltage electric field seems promising. The objective of this study was to investigate effects of high-voltage electric field on four major quality attributes of pomegranate fruit (Punica granatum L.) during storage.

     Materials & Methods

    Pomegranate fruits were exposed to high-voltage electric fields with strengths of 2 and 4 kV cm-1 at two various modes (use of high-voltage electric field alone at Day 1 of storage or repeat the high-voltage electric field treatment with the regular intervals during storage). Quality characteristics of the fruits such as color, texture, antioxidant content and respiration rate were assessed at 15-d intervals for 60 d.

    Results

    Results showed that the respiration rate of pomegranate fruits decreased with storage time extension and high-voltage electric field treated pomegranates demonstrated significantly lower respiration rates, compared to the control. The lightness value (L*) of pomegranates treated under electric field was higher than that of the control sample
    (p < 0.05) and the force needed to compress the pomegranate seeds treated under the electric field during storage was more than those of the control and samples treated with electric field alone on Day 1 of storage. Results also showed that use of electric field could increase the antioxidant activity of pomegranate fruits during storage.

    Conclusion

    It can be concluded that exposure to high-voltage electric field could induce or stimulate production of reactive oxygen species inhibitory enzymes in pomegranate defense systems. In addition, this study verified efficacy of high-voltage electric field treatment in postharvest preservation of pomegranate.

    Keywords: Pomegranate, Storage, High voltage electric field, Quality attributes
  • M Mohammadi, M Amini, A.R Kordbaghri Pages 119-128
    Background and Objectives

    Improper eating habits have led to non-communicable diseases. Decrease of fat and sugar consumptions is a way to combat these diseases. The aims of this study were to investigate quantities of sugar and fat in industrial milk ice-creams produced and distributed in urban area of Tehran and compare the values with those of the product labels and relevant national standards.

     Materials & Methods

    This study was a descriptive-analytical cross-sectional study. In this study, community and research environment of the factories producing various types of milk ice-creams and centers for the supply, distribution and sale of various types of milk ice-creams in Islamshahr, Shahryar and southern Tehran, Iran, were investigated. In total, 100 samples of milk ice-creams produced by dairy factories and supplied by centers under the supervision of Tehran University of Medical Sciences were randomly collected. Then, the ice-cream sugar and fat quantities were respectively assessed using Lane Eynon and Gerber methods and values were compared with those of Iranian national standards, product labels and Executive Instruction of the Food and Drug Administration of the Ministry of Health and Medical Education, Iran.

    Results

    The average quantity of total sugar showed compliance with the national standard of Iran (p < 0.001). Results showed that the average total sugar on ice-cream labels of supply level and total sugar after the test were significantly different (p < 0.001). Results of the fat content showed that 100% of the milk ice-cream samples offered in stores and 92.7% of the factory samples included orange-color spectra. The average total fat on the labels of milk ice-creams from factories (13.99 g ±6.48) and total fat after testing (13 g ±5.25) were in accordance with the instructions of the Food and Drug Administration (p = 0.083). The mean fat contents of milk ice-creams offered in stores (9.25 g ±4.56) and total fat after testing (7.57 g ±2.42) showed statistically significant differences (p = 0.008).

    Conclusion

    Results of this study demonstrated that most of the milk ice-creams produced by the factories under the supervision of the university and those produced by other factories were in accordance with the framework of the Food and Drug Administration to decrease total sugar and fat contents by 10%.

    Keywords: Milk ice-cream, Labeling, Sugar, Fat